Prova d'accés a Cicles formatius de grau superior de formació professional, Ensenyaments d'esports i Ensenyaments d'arts plàstiques i disseny 2010



Dades de la persona aspirant	
------------------------------	--

Cognoms i nom

DNI





S1 14 1 ANGLES GS 10

A. Read the text below and choose the correct answer.

[Total: 1.25 marks; 0.25 for each correct answer]

AIRPORT NUMBERS FALL BACK TO 2005

- 1 Barcelona's El Prat airport may have a new terminal but with passenger numbers dropping this year to 2005 levels, it seems to be a long way from being able to fill its smart new facility. Four years ago, El Prat was the European top-10 airport that was growing the fastest but in 2009 it has become the airport among that select group that has lost the
- 5 most passengers.

According to the latest figures released by the state airport authority, Aena, El Prat saw a 6.4% fall in passenger numbers in September, taking this year's total number of passengers so far to a little over 20 million —a similar number to that reached in 2005 and far short of the 30 million target reached between 2005 and 2008.

- 10 Although the new T1 terminal has raised the passenger capacity of the airport to 55 million, the combined effects of the economic crisis along with the competition provided by Ave high-speed train link between Madrid and the Catalan capital has hit the airport revenue hard. El Prat saw passenger numbers fall by more than 6% in September to 2,512,294, while Madrid's Barajas airport appears to be recovering somewhat with a
- 15 slight rise in numbers of 0.1% to 4,243,629. If the current trend in passenger numbers continues, El Prat will be hard pushed to beat the total number of passengers in 2005 of 26.9 million and unlikely to break the 30 million threshold.

The only silver lining for El Prat is that the other airports have also suffered drops in numbers, meaning that Barcelona is still the ninth largest European airport, a place it 20 occupied four years ago.

Adapted from an article by Xavier MIRó. *Catalonia Today* (November 2009)

- 1. In 2009, the number of passengers to El Prat...
 - *a*) declined to the same numbers as four years earlier.
 - *b*) increased to the top-10.
 - *c*) stayed the same as for the last four years.
- 2. In 2005, El Prat...
 - *a*) started to get smaller very fast.
 - *b*) was one of the top-10 European airports to expand.
 - *c*) was expanding its facilities very slowly.
- 3. Thanks to T1, El Prat can host...
 - *a*) up to 50 million passengers.
 - *b*) less than 50 million passengers.
 - *c*) more than 50 million passengers.

- **4.** This situation is due to...
 - *a*) cheap train tickets.
 - *b*) the world economic crisis.
 - *c*) both economic difficulties and competition.
- 5. The fall back in passenger numbers...
 - *a*) affects other top airports, too.
 - *b*) made El Prat drop to the 9^{th} smallest airport.
 - *c*) only affects Barcelona and Madrid's airports.
- **B.** Choose the correct words or definitions (*a*, *b*, *c*, or *d*) for the words below as they are used in the text.

[Total: 1.25 marks; 0.25 for each correct answer]

1. its smart new facility (lines 2-3)

a) small	b) elegant and modern	c) intelligent	d) successful		
2. the latest figures released by the state airport authority (line 6)					
<i>a</i>) announced	b) rejected	<i>c</i>) approved	<i>d</i>) written		
3. the 30 million target reached between 2005 and 2008 (line 9)					
a) passenger	b) card	<i>c</i>) objective	<i>d</i>) number		
4. unlikely to break the 30 million threshold (line 17)					
<i>a</i>) improbable	b) dislikely	c) impossible	<i>d</i>) really		
5. The only silver lining for El Prat (line 18)					
<i>a</i>) bad situation	<i>b</i>) competition	<i>c</i>) direct way	<i>d</i>) hope		

C. Read the text below and choose the correct answer.

[Total: 2.50 marks; 0.25 for each correct answer]

For many people, travelling (1) time is the (2) incredible way to travel that has ever been described. However, Professor Potts and his two children showed it is possible. (3) Sunday, they were in their garden outside the kitchen window, when they saw a large cupboard in front of them. There were (4) wires on the side and professor decided (5) two of them together. Suddenly, a white light was all around them. In a few seconds, they found (6) in a beautiful ancient city (7) the Mediterranean coast, but... oh no! The city was on fire, people (8) running and screaming. Professor Potts and the kids stared at the sky and saw a volcano throwing lava and fire upon the city. Oh my God, they (9) to ancient Pompei just before its destruction by the famous Vesuvius eruption! Professor Potts shouted "Back to the machine, children! I'm sorry kids, these things happen, the world has not (10) been a nice place to live in!".

1.	<i>a</i>) on	b) through	<i>c</i>) by	<i>d</i>) with
2.	a) more	b) most	<i>c</i>) as	<i>d</i>) better
3.	a) Last	b) During	<i>c</i>) At	d) Before
4.	<i>a</i>) a little	b) much	c) lots of	<i>d</i>) fewer
5.	a) join	b) to join	<i>c</i>) joining	<i>d</i>) joined
6.	a) them	b) their	<i>c</i>) themselves	<i>d</i>) they
7.	<i>a</i>) by	b) in	<i>c</i>) at	<i>d</i>) on
8.	a) were	b) are	<i>c</i>) was	<i>d</i>) be
9.	<i>a</i>) travel	b) will travel	<i>c</i>) have travelled	<i>d</i>) had travelled
10.	a) actually	b) already	c) always	<i>d</i>) never

- D. Write 80-100 words about ONE of the following topics. [Total: 5 marks]
 - 1. You are a tourist who came to Barcelona on holidays last summer. You had many problems at the airport (your luggage was lost, your flight home was cancelled and you had to wait for two days at the airport, etc.). Write a letter of complaint, describe your experience and ask for compensation.
 - 2. You are a journalist who works for a local newspaper in Barcelona. Write an interview with a tourist who has just arrived to the airport. Ask him/her about nationality, reason to travel, opinion about the airport facilities, what he/she knows about Barcelona, etc.



Prova d'accés a Cicles formatius de grau superior de formació professional, Ensenyaments d'esports i Ensenyaments d'arts plàstiques i disseny 2010



Dades de la persona aspirant		Qualificació	
Cognoms i nom			
DNI			



A. Read the text below and choose the correct answer. [Total: 1.25 marks; 0.25 for each correct answer]

CAR SHARING, A REAL OPTION

- 1 Do you really need your own car? Many of us must be asking ourselves this question as we fork out ever-increasing amounts on tax, insurance, fuel and repairs, not to mention having to spend longer and longer trying to find somewhere to park wherever we visit cities such as Barcelona and Girona. The fact is that most of us like our own space as
- 5 well as the convenience of hoping into our means of transport whenever and wherever we want to. Nevertheless, in the current economic climate many of us are tightening our belts and as a result car sharing may yet become a more attractive option. Several local councils already run schemes in which interested commuters can re-

gister to offer lifts or take advantage of others who are travelling to the same destination.

- 10 Access to the programme is via the council website and registration for the scheme is free of charge. At the same time, some commercial car-hire companies have not been slow off the mark to see the potential that the economic downturn could mean for their business. If you only use your car occasionally and your journey is not regular enough to coincide with others, then there is a car-hire scheme similar to the popular Bicing bike sharing
- 15 scheme that operates in Barcelona. Users pay the 30-80 euros annual membership fee and can use cars that have an average lifespan of two years before they are replaced, as well as some ecological cars.

Apart from saving money, car-sharing can also have a huge impact on the amount of pollution we create. Reduced vehicle ownerships results in lower greenhouse gas emissions,

20 as many people think more about each journey and use their bikes and walk more for shorter trips. In Europe, car-sharing is estimated to reduce the average user's carbon dioxide emissions by 40 to 50%.

Adapted from an article by Barbara Leonard. *Catalonia Today* (June 2009)

- 1. Some people think car-sharing is becoming popular as a result of...
 - *a*) the low costs of tax and fuel.
 - *b*) the current economic crisis.
 - *c*) the difficulty to find a parking place.
- 2. Car-sharing is being promoted by...
 - *a*) town councils.
 - *b*) car drivers.
 - *c*) commercial car-hire companies.
- 3. If you want to join a car-sharing scheme,...
 - *a*) you have to pay a fee.
 - *b*) you need internet.
 - *c*) you have to have a car of your own.

- 4. Hiring a car at a commercial company is a good option...
 - *a*) because it is free of charge.
 - *b*) if you also hire a bike.
 - *c*) if you do not use a car very often.
- 5. Car-sharing reduces gas emissions because...
 - *a*) it increases the numbers of cars on the roads.
 - *b*) people use more ecological means of transport.
 - *c*) 40% of cars do not use carbon dioxide.
- **B.** Choose the correct words or definitions (*a*, *b*, *c*, or *d*) for the words below as they are used in the text.

[Total: 1.25 marks; 0.25 for each correct answer]

1. in the current economic climate (line 6)				
a) present	b) actual	c) normal	<i>d</i>) previous	
2. in which interested commuters can register (lines 8-9)				
a) internet users	b) strangers	c) travellers	<i>d</i>) young people	
3. Bicing bike sharing scheme that operates in Barcelona (lines 14-15)				
a) lives	b) functions	c) was created	<i>d</i>) works out	
4. have a huge impact on the amount of pollution we create (lines 18-19)				
a) small	b) big	c) tiny	d) enormous	
5. car-sharing is estimated to reduce (line 21)				
a) loved	b) expected	c) decided	<i>d</i>) complained	

C. Read the text below and choose the correct answer.

[Total: 2.50 marks; 0.25 for each correct answer]

Susan was __(1)__ in a crowded neighbourhood in New York 15 years ago. When her mother came from hospital, everybody said she was a beautiful girl but also a __(2)__ bit too noisy for a girl!! Unlike the other children in the neighbourhood, there was something special about her: she was __(3)__ only girl in the area who preferred footballs to dolls! Everyday life was not easy for Susan __(4)__ other girls always laughed at her and she __(5)__ no friends to play with in her free time. But when a popular football manager arrived into the area, she decided to go for an interview. He was the __(6)__ man she had ever met, and so she didn't have much time to show her skills. The man asked her __(7)__ she liked to play football so much and while Susan __(8)__ her story, he picked up his mobile and dialled a number and started to speak. "Good morning, my name's Jason and I have finally met the player we were looking for, she is __(9)__ Susan... OK, I'll tell her! Well, I guess this is you, young girl! I'm here to offer you a job with __(10)__."

1.	a) born	b) begun	c) grown	<i>d</i>) get up
2.	a) very	b) many	c) few	<i>d</i>) little
3.	<i>a</i>) one	b) the	<i>c</i>) a	<i>d</i>) an
4.	a) because	b) but	c) also	<i>d</i>) thanks to
5.	<i>a</i>) did have	b) didn't have	c) had	<i>d</i>) hadn't
6.	a) busy	b) busiest	c) busier	<i>d</i>) more busy
7.	a) what	b) when	<i>c</i>) where	<i>d</i>) why
8.	<i>a</i>) were telling	b) was telling	c) tell	<i>d</i>) told
9.	<i>a</i>) calling	b) name	<i>c</i>) called	d) call
10.	<i>a</i>) us	b) we	<i>c</i>) them	<i>d</i>) they

- D. Write 80-100 words about ONE of the following topics. [Total: 5 marks]
 - 1. Write an opinion article about the advantages and disadvantages of car-sharing.
 - 2. You are a journalist who works for a local newspaper. Write an interview with the representative of the town council who is in charge of the car-sharing scheme. Ask him about the advantages of the scheme, how it works, who can join it, etc.